vendeghaz siofok

balaton nyaralo

egyebek/de.jpg   egyebek/en.jpg   egyebek/hu.jpg
home

Ajánlataink

"A" vendégház

"B" vendégház

"C" vendégház

"D" vendégház
"E" vendégház

Úszómedence

telefon
  További információ
telefon

Prospektus

Árlista

Akció

Last minute

Ajánlatkérés

Programajánlat

Wellness
 Utazási előkészületek
...Magyarország

...Balaton

...Siófok

Fontos információk

Link tipp
 Rólunk
Így talál meg minket
Elérhetőség
Impresszum
... Magyarországról

parlamentpanorama.jpg
parlament.jpg
hosoktere.jpg
balaton_small.jpg
tihany.jpg
heviz.jpg
bikaver.jpg
berescsepp.jpg
 gyulaikolbasz.jpg
 herendivaza.jpg
 palinka.jpg
vorohagyma.jpg 
 paprika.jpg
szalami.jpg 
 tokajipalack.jpg
 unicum.jpg
zsolnayszobor.jpg

Tudta Ön, hogy...?


..., hogy Magyarország legmagasabb hegycsúcsa az Északi-Középhegységben található Kékestető mindössze 1015 m magas?
..., hogy Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja az ország észak-keleti részén fekvő Baradla-barlang, amely a Világörökség része és Szlovákiába is átnyúlik?
..., hogy Kelet-Közép-Európa legnagyobb édes vízű tava a Balaton, amit "Magyar tengernek" is neveznek?
..., hogy Európában egyedül a Balatonban él az Indiából származó édesvízi szivacs?
..., hogy Európa egyik legnagyobb melegvízű természetes tava a Hévízi-tó?

Fontosabb adatok

Terület: 93 030 km2
Népesség: 10 millió lakos
Főváros: Budapest (népesség: 1,7 millió lakos)
Etnikai csoportok: magyar 97,7%, roma 1,4%, német 0,3%, szlovák 0,1%, horváth 0,1%, román 0,1%
Vallás: rómia katolius, protestáns, zsidó, ortodox
Időzóna: középeurópai idő (GMT + 1)
Óraátállítás: március végétől október végéig: középeurópai idő + 1 óra (GMT +2)
Hivatalos nyelv: magyar
Államforma: köztársasás
Fiztő eszköz: Forint (HUF) = 100 Fillér
Érme: 50 Fillér, 1,2,5,10, 20, 50, 100 Forint
Bankjegy: 200, 500,1000, 2000, 5000, 10000 und 20000 Forint
Árfolyam: 1 Euro = ca. 247,45 Forint (2005)
Elektromos áram: 230V, 50Hz

Éghajlat: mérsékelt övi kontinentális. Leghidegebb hónap: január, legmelegebb hónap: júliusi,  napos órák száma évente:  1979.

Telefon:Magyarország nemzetközi előhívószáma: 36,
Budapest 1,  belföldi előhívószám: 06,  Nemzetközi előhívószám: 00
Segélyhívó: Mentő 104, Rendőrség 107, Tűzoltóság 105

Ünnepnapok:
Január 1. (Újév),
Március 15. (Nemzeti ünnep -1848-1849 -es forradalom )
Húsvét hétfő,
Május 01.  (Munka ünnepe),
Pünkösd hétfő,
Augusztus 20. August (Nemzeti ünnep - Az államalapító szt. István kirly ünnepe)
Október 23. (Nemzeti ünnep - Az 1956-os forradalom),
November 01. (Mindenszentek napja)
December 25-26. (Karácsony)HungarikumokBikavér

Ha a "bikavér" szót meghallja valaki, vagy az egri (és újabban a szekszárdi) borvidék legjellegzetesebb vörösborfajtája jut eszébe, vagy - ritkábban - valóban a bika vére. A megtévesztő elnevezés eredetét több legenda is elmeséli. A legismertebb közülük az egri vár 1552-es ostromához kötődik, melyet Gárdonyi Géza örökített meg klasszikus regényében.


Béres Csepp

Dr. Béres József világhírű találmánya, a Béres Csepp Magyarországon évtizedek óta egyet jelent az egészséggel. A Béres Cseppet Magyarországon és a világ számos pontján sikerrel alkalmazzák a betegségmegelőzésben, illetve különféle betegségek leküzdésében, minden életkorban.


Gyulai kolbász

Jelentéktelen, XIX. század végi gyárépületből indult világhódító útjára a gyulai kolbász. Ma olyan fogalom, mely a város, Gyula nevével teljesen eggyé forrt. Az oly jellegzetesen fűszerezett, összeállított, füstöléssel tartósított kolbász receptje titkos, már 1935-ben  a brüsszeli világkiállításon aranyéremmel díjazták.


Herendi porcelán

A herendi "fehér arany" klasszikus keményporcelán, masszáját kaolinból, földpátból és kvarchomokból iszapolják, szűrik, préselik. A nyersanyagból készül maga a tárgy - szigorúan kézi munkával! Természetesen a tervezőművészek, a korongosok, festők, modellőrök adják azt a pluszt, ami miatt 1851-től 1937-ig a világkiállításokon 24 nagydíjat, aranyérmet nyert a "herendi". A londoni világkiállításon (1851) mutatták be Herend talán legismertebb mintáját, a derűs, élénk színekkel festett, kínai hatású lepkéket, virágos ágacskákat.


Kecskeméti barackpálinka

A kecskeméti barackpálinka alapanyaga a kajszibarack, amely ízharmóniáját a talaj, a napfény és a termelési kultúra hármasától nyeri. Sokak szerint a bőven termő évek, mások szerint a Zwack Unicum Rt. által kifejlesztett technológia teremtette meg a finom, barack aromájú hungarikumot. Tény, hogy itt, az aranyhomokon terem csak olyan gyümölcs, amely a "napfénypárlat" minden aromáját át tudja adni. Itt alakult ki az a hagyományos érlelési eljárás, amely a zamatokat meg is őrzi. "Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum" - mondta róla az angol király, VIII. Edward


Makói hagyma

A hagyma évezredek óta az emberiség egyik legfontosabb táp- és gyógynövénye. Különös gyógyszer a hagyma, hiszen mielőtt kifejtené kedvező élettani hatásai egész sorát az ember szervezetére, megízesíti ételeinket: a leveseket, főzelékeket, köreteket, főtt és sült húsokat.


Paprika

A magyar fűszerpaprika termelésének legfontosabb központja a XIX. század közepén Szeged lett. A csípősség mértékét a mag és erezet mennyiségének adagolásával szabályozták a porrá őrléskor. Kalocsa az 1920-as években csípősségmentes paprikájával vált Szeged versenytársává. Ma e két termőterület adja a zömét a Magyarország-képbe beépült terméknek. A turistáknak íz, zamat, élvezet, gasztronómiai élmény és hasznos ajándéktárgy a paprika.
A forró zsírban aranyszínűre piruló hagyma és a rá hintett pirospaprika együttese alapozza meg a magyar konyha számos ételének karakterét, pikáns ízeit. Ez az alapja a különböző húsokból készülő paprikásnak és így kezdjük a gulyáslevest is főzni. Magyar paprikával ez a világ bármely pontján lehetséges.


Szalámi

Mitől lett világhírű, külföldön a legismertebb magyar termék a Pick szalámi? Az egyedi alapanyagtól, az egyedi fűszerezéstől és a gondos technológiától. A klasszikus téliszalámiba nem kerül paprika. Ma persze már készülnek paprikás, gyömbéres s más ízesítésű változatok is - olykor marhahús hozzáadásával.
A magyar szalámikultúra két világhírű terméket produkált. Az egyik az 1869-ben született Pick, a másik az 1888-ban más recept, de hasonló technológia alapján készült Herz. Mindkettő matuzsálemi korban van, vitalitásuk azonban a XXI. századra is elegendő.


Tokaji bor

A méltán világhíres hegyaljai borvidéken, a sátoraljaújhelyi és az abaújszántói Sátor-, valamint a tokaji Kopasz-hegy által alkotott háromszögben termő szőlőkből nemes borok készülnek. Gyűjtőnevük: tokaji. A vulkanikus eredetű talajon, különleges mikroklímában érlelődő szőlőkből évszázados tapasztalat jóvoltából lesznek a nemzetközileg is elismert italok, a finom szamorodnik, a furmintok, a hárslevelűk és a muskotályok. A borvidék leghíresebb különlegessége a tokaji aszú - vinum regum, rex vinorum, azaz a borok királya, a királyok bora.


Unicum

Szerte a világon törekednek a kevésbé aromás égetett szeszes italok íz- és illatharmóniájának gazdagítására, egyedivé formálására. Az Unicumról is csak annyit mondhatunk: tiszta párlatban adja a magyar tájon, a magyar éghajlati és talajadottságok között kifejlődött gyógynövények sajátos kombinációjának ízeit, aromáját - immár több mint kétszáz éve.


Zsolnay-kerámia

A XIX. század közepétől, a pécsi kőedény-manufaktúrát Zsolnay Vilmos rövid idő alatt európai tekintélyű kerámiagyárrá fejlesztette családtagjai közreműködésével. Az épületkerámiák (kályhák, szigetelők, falburkolók, díszek) készítése terén együttműködő partnerük Lechner Ödön, az ún. magyaros szecessziós stílus kezdeményezője volt. Zsolnay találmányaa pirogránit is, mely fagyállónak, s mázakkal színezhetőnek bizonyult. A legszebb példák erre a budapesti Műcsarnok a Parlament, a kecskeméti Városháza és a debreceni Aranybika Szálló épülete, s Pécsett, Zsolnay emlékkútja is...


Csorba  vendégházak
8600 Siófok, Meggyfa utca 23-25.                                       
Tel/Fax: 00 36 84 350 158
E -mail: csorbavendeghaz@gmail.com    E -mail: otto@csorba.hu   E -mail: vendeghaz@mail.datanet.hu
URL: http://www.csorba.hu                  © Csorba vendégházak 2000-2008